Back to Top

downloadHet Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma's: A, B en C.                                                     

Het Zwem-ABC is inhoudelijk gericht op het jonge kind.

De zwemdiploma's A en B zijn waardevolle tussenstapjes, maar wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden.

Die kan zich dan goed redden in moderne zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water.

 

Diploma-eisen Zwemdiploma A

diploma A

Gekleed: met voetsprong te water, 15 seconden watertrappen, 12,5 meter schoolslag, zelfstandig uit het water klimmen. 

Badkleding: met sprong te water (duiken heeft de voorkeur) gevolgd door (zonder boven te komen), onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 3 meter van de (start-)kant bevindt. 25 meter schoolslag gevolg door 25 meter enkelvoudige rugslag gevolg door 25 meter schoolslag onderbroken door 1 x voetwaarts richting de bodem zakken, gevolg door 25 meter enkelvoudige rugslag. 5 meter borstcrawl en 5 meter rugcrawl. Enkele slagen op je buik, aansluitend 5 sec.drijven op je buik, aansluitend enkele slagen zwemmen , gevolgd door halve draai naar rugligging, gevolg door 10 sec drijven op de rug.
Tot slot: van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 60 sec. watertrappelen met gebruik van armen en benen, waarin 2 x, al watertrappelend, een hele draai om de lengte-as gemaakt wordt.
Kledingeisen:
Badkleding, t-shirt of blouse met lange mouwen, lange broek, jurk of rok tot de enkels en schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan) dus geen slippers of surfschoentjes 

Diploma-eisen Zwemdiploma B

diploma B

Gekleed: achterwaarts te water gaan, aansluitend 15 seconden watertrappen, gevolgd door 50 meter zwemmen, onderbroken door 1x onder een drijvend voorwerp door zwemmen,proef afronden met zelfstandig uit het water klimmen.

Badkleding: van de kant duiken,gevolgd door (zonder boven te komen) onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 6 meter van de (start-)kant bevindt. 25 meter schoolslag, gevolgd door 25 meter enkelvoudige rugslag, gevolgd door 25 meter schoolslag , gevolgd door 25 meter enkelvoudige rugslag, gevolgd door 25 meter schoolslag, gevolgd door 25 meter enkelvoudige rugslag, onderbroken door 2x een halve draai om de lengte-as (van rug naar buik en van buik naar rug) 10 meter bortcrawl en 10 meter rugcrawl. In het water springen met een sprong naar keuze, aansluitend 15 sec.drijven op de rug, gevolgd door 5 meter hoofdwaarts voortbewegen op de rug met gebruik van armen in de richting van een drijvend voorwerp, gevolgd door 20 sec. met gebruik van een drijvend voorwerp blijven drijven. Tot slot van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, aansluitend 60 sec. watertrappen met verplaatsen in meerdere richtingen, met gebruik van armen en benen, proef afronden met 1x voetwaarts richting bodem te zakken 

Kledingeisen:

Badkleding,T-shirt, hemd of blouse met lange mouwen, Lange broek, jurk of rok tot de enkels. Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan) dus geen slippers of surfschoentjes 

Diploma-eisen Zwemdiploma C 

diploma C

Gekleed: te water gaan met een rol voorwaarts, aansluitend 15 sec. watertrappen, gevolgd door 30 sec. verticaal blijven drijven met gebruik van een drijvend voorwerp, gevolgd door 5 meter voortbewegen op de rug met gebruik van armen. Te water gaan met een sprong waarbij het hoofd boven water blijft, aansluitend 100 meter zwemmen, onderbroken door 1x onder een drijvend voorwerp door zwemmen en 1x over een drijvend voorwerp heen klimmen, proef afronden met zelfstandig uit het water klimmen. Te water gaan met een sprong naar keuze, enkele slagen zwemmen, aansluitend 1 meter voor een verticaal in het water hangend zeil onder water gaan en onder water zwemmen door het gat in het zeil.

Badkleding: Van de kant duiken, gevolgd door (zonder boven te komen) onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 6 meter van de (start-)kant bevindt, proef afronden met naar de oppervlakte zwemmen, √∂rienteren en bovenkomen in een soort wak. 75 meter schoolslag, onderbroken door 1x hoofdwaarts richting bodem gaan, gevolgd door 75 meter enkelvoudige rugslag. 15 meter borstcrawl en 15 meter rugcrawl . Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, aansluitend 30 sec. watertrappen met gebruik van armen en benen met verplaatsen in meerdere richtingen, gevolgd door 15 sec. drijven op de rug, proef afronden met 30 sec watertrappen met de benen.

Kledingeisen:

Badkleding,T-shirt, hemd of blouse met lange mouwen, Lange broek , jurk of rok tot de enkels, Jas met lange mouwen, schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan) dus geen slippers of surfschoentjes
abc